Welcome to NESR! Most features of this site require registration, including replying to threads, sending private messages, starting new threads, and uploading files. Click here to register.

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 25 of 58

CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

  1. #1
    Cabin Fever kb1's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Brookfields
    Age
    27
    Posts
    3,026

    CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime




    So my friend shipped me this bike, and it looks like it sat in his shed for a good 8 months without being touched prior to me getting it. He had bought a new battery for it, and hooked the battery up backwards . So after I corrected that, and replaced the fuse it blew, I try to start the bike. I drained the tank and put fresh gas in, and turn the key.

    Everything works, lights, horn, the works but the fuel pump doesn't prime. Using a electrical sensor (the cheapo things that light up) the fuel pump is getting power. But it doesn't do anything. All the fuses are good, I checked the relays and they are good, I don't know what to do.

    Anyone have any insight? Want to have a look? I'm thoroughly frustrated with it at this point.

    0 Not allowed!

  2. #2
    badgerbadgerbadgerbadger drop's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Bradford, MA
    Age
    32
    Posts
    1,529

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    what year?

    0 Not allowed!
    - Jamie
    2009 K 1300 S

  3. #3
    Cabin Fever kb1's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Brookfields
    Age
    27
    Posts
    3,026

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    2005 cbr 600 f4i

    0 Not allowed!

  4. #4
    still a newbie j4eric's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Grafton, MA
    Posts
    957

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    jump it.

    0 Not allowed!
    Every man dies. Not every man really lives.
    08 CBR 1000RR street bike
    99 R6 track bike
    02 F4i sold to a nesr member

  5. #5
    ain't nuttin wrong w/that scubasteveRR's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    apple country, ma
    Age
    36
    Posts
    2,897

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    If the fuel pump isn't priming then I don't thing jump starting it will help

    i know fuel pumps are semi easy to replace on the CBR and that there have been people who have had to replace them for issuse like you explain.

    the only other thing I can think of is a mouse got up in there and chewed a wire, it's amaizing where I find mouse poop on my bike during my winter cleaning and stuff. those little fucks can squeeze anywhere.

    could also be a rusty wire like the issue I had with my CBR too?

    0 Not allowed!
    Last edited by scubasteveRR; 03-19-12 at 12:27 PM.

  6. #6
    still a newbie j4eric's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Grafton, MA
    Posts
    957

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    I think the the battery is weak....jump it.....
    ask me how i know..

    0 Not allowed!
    Every man dies. Not every man really lives.
    08 CBR 1000RR street bike
    99 R6 track bike
    02 F4i sold to a nesr member

  7. #7
    Cabin Fever kb1's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Brookfields
    Age
    27
    Posts
    3,026

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    Quote Originally Posted by j4eric View Post
    I think the the battery is weak....jump it.....
    ask me how i know..
    Battery is brand new and on a tender when I'm not tinkering with it. Everything else works, just the fuel pump isn't priming. How would I jump it?

    0 Not allowed!

  8. #8
    still a newbie j4eric's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Grafton, MA
    Posts
    957

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    with a car battery? car not running of course.

    0 Not allowed!
    Every man dies. Not every man really lives.
    08 CBR 1000RR street bike
    99 R6 track bike
    02 F4i sold to a nesr member

  9. #9
    Your Father csmutty's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Pomfret Center, CT
    Age
    23
    Posts
    8,052

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    No need to jump it. If you are worried about voltage take a multimeter to the battery before you hook up a car battery to it.

    It is most likely a wiring or pump issue.

    0 Not allowed!
    -Christian LRRS/CCS #316 ECK Racing Tony's Track Days | Pine Motorparts/PBE Specialists | Phoenix Graphics | Woodcraft | Motorcycles of Manchester | Street & Competition | MTag-Pirelli | AestheticRAIN | OnTrack Media

    2011 Pit Bike Race CHAMPION!

  10. #10
    Wirelessly posted

    With ignition on and without starting you will I believe have 12V on both wires to the pump. When you put the kill switch in 'run' one leg should drop to ground (fuel pump relay does this).
    Doesn't see the light and decide power is good. It needs 12V across the pump, and 12V on both wires is 0V across the pump.

    Also, you will only see 12V there for about 5 seconds.

    Put ignition in run and listen for the relay when you put the kill switch in run. You should hear it. If not, the relay is bad or the fuse has blown possibly.

    0 Not allowed!
    Yawn

  11. #11
    Cabin Fever kb1's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Brookfields
    Age
    27
    Posts
    3,026

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    Quote Originally Posted by Degsy View Post
    Wirelessly posted

    With ignition on and without starting you will I believe have 12V on both wires to the pump. When you put the kill switch in 'run' one leg should drop to ground (fuel pump relay does this).
    Doesn't see the light and decide power is good. It needs 12V across the pump, and 12V on both wires is 0V across the pump.

    Also, you will only see 12V there for about 5 seconds.

    Put ignition in run and listen for the relay when you put the kill switch in run. You should hear it. If not, the relay is bad or the fuse has blown possibly.
    Hi Degs,

    The wire running to the pump has three wires inside it. With the ignition on and the kill switch on 'run' I hear the relay click, and I get power to one of the 3 wires going to the pump, the other two have no power. I'm going to stop and get a real meter on my way home and see what I get for voltage on that wire. If only one wire has power, what would that mean? I definitely hear the relay click, and when I hit the start button the bike turns over and over. The only problem seems to be the bike won't prime.

    0 Not allowed!

  12. #12
    Wirelessly posted

    Do you hear the relay click on and off again 5 seconds later? If so, I would say the pump is bad. I would try rapping on it with a small hammer gently. It might just be stuck.

    1 Not allowed!
    Yawn

  13. #13
    Cabin Fever kb1's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Brookfields
    Age
    27
    Posts
    3,026

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    Quote Originally Posted by Degsy View Post
    Wirelessly posted

    Do you hear the relay click on and off again 5 seconds later? If so, I would say the pump is bad. I would try rapping on it with a small hammer gently. It might just be stuck.
    I just hear it click once, when I turn everything on, it "clicks" and then that's it.

    0 Not allowed!

  14. #14
    Lifer NobodySpecific's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Burlington, VT
    Age
    30
    Posts
    2,778

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    Quote Originally Posted by kb1 View Post
    I just hear it click once, when I turn everything on, it "clicks" and then that's it.
    What happens if you toggle the kill switch? It should click off and then click on again (corresponding to the off/on of the kill switch)

    0 Not allowed!
    '06 Triumph Sprint ST ABS
    '90 Yamaha XT350

  15. #15
    Cabin Fever kb1's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Brookfields
    Age
    27
    Posts
    3,026

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    Quote Originally Posted by NobodySpecific View Post
    What happens if you toggle the kill switch? It should click off and then click on again (corresponding to the off/on of the kill switch)
    It does...

    0 Not allowed!

  16. #16
    still a newbie j4eric's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Grafton, MA
    Posts
    957

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    just try jumping the thing....if it does not work i will shut up.

    0 Not allowed!
    Every man dies. Not every man really lives.
    08 CBR 1000RR street bike
    99 R6 track bike
    02 F4i sold to a nesr member

  17. #17
    Wirelessly posted

    Then you're not hearing the fuel pump relay. That's another relay. Probably headlight or something.

    The fuel pump not priming is because the ecu is not happy that all systems are satisfied. Sidestand if it's in neutral, all sensors (maf, tps etc). Do you have a flashing efi light?

    0 Not allowed!
    Yawn

  18. #18
    Cabin Fever kb1's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Brookfields
    Age
    27
    Posts
    3,026

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    Quote Originally Posted by j4eric View Post
    just try jumping the thing....if it does not work i will shut up.
    I don't know how to go about jumping the pump, and I don't want to risk causing any further damage if this is a simple issue. I don't claim to be a mechanic, I'm just trying to figure out the problem without any additional problems to the bike. Jumping off my car's battery seems real dangerous to overload something.

    0 Not allowed!

  19. #19
    Cabin Fever kb1's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Brookfields
    Age
    27
    Posts
    3,026

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    Quote Originally Posted by Degsy View Post
    Wirelessly posted

    Then you're not hearing the fuel pump relay. That's another relay. Probably headlight or something.

    The fuel pump not priming is because the ecu is not happy that all systems are satisfied. Sidestand if it's in neutral, all sensors (maf, tps etc). Do you have a flashing efi light?
    Nope, the efi light is not flashing. The bike is on a stand, kickstand is up, bike is in neutral, I pull the clutch in and everything.

    0 Not allowed!

  20. #20
    Lifer NobodySpecific's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Burlington, VT
    Age
    30
    Posts
    2,778

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    By the way, that third wire is for what is listed as the "Fuel Reverse Sensor", which I'm guessing is supposed to be the fuel reserve sensor, aka the gas light. It shouldn't affect the fuel pump, and the wire should be brown with a green stripe. If you are getting 12 volts between the two wires to the fuel pump, then it seems everything up to that point is working. I would try jumping it, as it can't hurt (CAR OFF). If that doesn't work it seems to be a problem with the fuel pump itself.

    0 Not allowed!
    '06 Triumph Sprint ST ABS
    '90 Yamaha XT350

  21. #21
    Cabin Fever kb1's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    The Brookfields
    Age
    27
    Posts
    3,026

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    So just hook jumper cables from my car to the bike battery leaving the car off?

    0 Not allowed!

  22. #22
    Lifer NobodySpecific's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Burlington, VT
    Age
    30
    Posts
    2,778

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    Quote Originally Posted by kb1 View Post
    So just hook jumper cables from my car to the bike battery leaving the car off?

    Yup. All that does is eliminate the bike battery as a source of failure (which is unlikely given what you've said, but not impossible). The car battery and the bike battery are the same technology at the same voltage, one just has more current available if it is needed.

    0 Not allowed!
    '06 Triumph Sprint ST ABS
    '90 Yamaha XT350

  23. #23
    Wirelessly posted

    Call me.
    FI-OH-ATE-TOO-SIX-nine-7-WUN-NYN-SEX.

    0 Not allowed!
    Yawn

  24. #24
    still a newbie j4eric's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Grafton, MA
    Posts
    957

    Re: CBR 600 F4i - No Fuel Pump Prime

    Quote Originally Posted by kb1 View Post
    I don't know how to go about jumping the pump, and I don't want to risk causing any further damage if this is a simple issue. I don't claim to be a mechanic, I'm just trying to figure out the problem without any additional problems to the bike. Jumping off my car's battery seems real dangerous to overload something.
    jump the battery not the pump....just like jumping a car, they are both 12v so dont worry, just make sure the car aint runnin.

    0 Not allowed!
    Every man dies. Not every man really lives.
    08 CBR 1000RR street bike
    99 R6 track bike
    02 F4i sold to a nesr member

  25. #25

    Wirelessly posted

    Is the nose of the bike on the bike? The tipover sensor is in the nose.

    2 Not allowed!
    Yawn

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. 02 CBR 600 F4i
    By Damnut in forum General Bike Related
    Replies: 11
    Last Post: 07-06-11, 10:01 AM
  2. Need some opinions on an '01 Cbr 600 F4i
    By RoyalewitCheese in forum General Bike Related
    Replies: 26
    Last Post: 12-17-10, 12:19 PM
  3. 2001 CBR 600 F4i
    By Punjistick in forum For Sale
    Replies: 15
    Last Post: 03-24-10, 04:33 AM
  4. 2006 CBR 600 F4i- $5299
    By rlee02135 in forum For Sale
    Replies: 1
    Last Post: 01-19-09, 10:54 AM
  5. CBR 600 F4I Wheels and rotors
    By v2winstunter in forum For Sale
    Replies: 0
    Last Post: 11-13-07, 10:52 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •